Jak zaoszczędzić i zamienić odpady bio w „czarne złoto”? ![🌎](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tc0/1/16/1f30e.png)
![♻️](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tf8/1/16/267b.png)
![🏆](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tbe/1/16/1f3c6.png)
![🌎](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tc0/1/16/1f30e.png)
![♻️](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tf8/1/16/267b.png)
![🏆](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tbe/1/16/1f3c6.png)
Odpady biodegradowalne stanowią nawet ok. 70% wszystkich śmieci z gospodarstwa domowego. Te śmieci można z łatwością zamienić w „czarne złoto” dla Twojego ogrodu. Dodatkowy plus tej sytuacji jest taki, że możesz zaoszczędzić pieniądze. Składając w swojej gminie lub mieście zaświadczenie o tym, że korzystasz z kompostownika, możesz pomniejszyć swoje wydatki za wywóz odpadów bio.
Kompostowanie to sztuka dla każdego.
Jak kompostować? ![😃](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t51/1/16/1f603.png)
![🌿](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t1e/1/16/1f33f.png)
![😃](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t51/1/16/1f603.png)
![🌿](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t1e/1/16/1f33f.png)
Chcąc mieć dobry kompost należy pamiętać o kilku dobrych praktykach.
Należy pamiętać o proporcjach. Wrzucając do kompostownika odpowiednie odpady, podajemy naszemu kompostowi odpowiednie składniki odżywcze. Bazą są dwie frakcje składników. Składniki zielone – bogate w azot (np. obierki od owoców i warzyw, fusy po kawie i herbacie oraz papierowe filtry i torebki z herbatą, skorupki jaj, resztki roślinne, skoszona trawa i chwasty bez zawiązanych nasion) oraz składniki brązowe – bogate w węgiel (np. suche liście, rozdrobnione gałęzie, niezadrukowany papier, trociny i wióry, rolki z papieru toaletowego, słoma i siano, niezadrukowany karton).
Zawartość pojemnika należy od czasu do czasu przemieszać, żeby utworzyć odpowiednią konsystencję mieszanki oraz dostarczyć większej ilości tlenu.
Jeśli z kompostownika uwalnia się nieprzyjemny zapach, oznacza to, że proces przebiega nieprawidłowo
Do kompostownika nie należy wrzucać: skórek od owoców egzotycznych np. cytrusów (chyba, że pochodzą z plantacji ekologicznych), chwastów, które mają zawiązane nasiona, spleśniałych owoców i warzyw, kości zwierząt, ości, mięsa, tłuszczu, liści dębu, buku olchy i orzecha włoskiego (zawierają garbniki hamujące rozwój innym organizmów).
Kiedy nasz kompost jest gotowy? ![🤓](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tb3/1/16/1f913.png)
![🤓](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tb3/1/16/1f913.png)
Dojrzewanie kompostu może trwać od 6 miesięcy do 3 lat, w zależności od składników, z których go tworzymy. Gotowy kompost powinien mieć ciemny kolor i w miarę jednolitą strukturę (nie występują w nim fragmenty roślin, dżdżownice nie pracują już w nawozie, a zapach jest przyjemny i ziemisty).
Kompostowniki wysokiej jakości i w dobrych cenach możecie znaleźć na naszej stronie internetowej:
![](https://binbox.pl/wp-content/uploads/2022/05/97461846_123236422706240_3400776910521761792_n-300x225.jpg)