Description
Kompostownik ogrodowy THERMO KING 900 L to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich sympatyków ogrodnictwa.
Opis produktu:
Wysokość: 1000 mm
Szerokość: 1000 mm
Pojemność: 900 litrów
Głębokość: 1000 mm
Kolor: zielony
- szybkie kompostowanie zapewnia optymalny system wentylacji i ścianki termiczne wykonane z Thermolen®;
- kompostować można przez cały rok;
- kompostownik ogrodowy THERMO KING 900 L posiada duże klapy wsypowe, dzięki czemu można w łatwy sposób miksować kompost;
- wygodne wydobywanie kompostu przez dolne drzwiczki kompostownika;
- dzięki szczelinom wentylacyjnym z boku i w dolnej części, procesy rozkładu zachodzą szybciej;
- pokrywa posiada regulację typu Wind-fix, zapewniając ochronę przed wiatrem oraz dostosowanie cyrkulacji powietrza, w zależności od pory roku;
- montaż bez użycia narzędzi.
Thermolen® to innowacyjny materiał wysokiej jakości, pianka ta tworzy bardzo dobre ściany izolacyjne, o znacznie przyspiesza proces kompostowania.
Thermolen® jest plastikiem odpornym na promieniowanie UV i warunki atmosferyczne,co zapewnia długą żywotność kompostownika.
Thermolen® wykonany w 100% z polipropylenu, w 100% z recyklingu i w 100% nadaje się do recyklingu. ♻️
Zamiana odpadów bioegradowalnych w „czarne złoto” i oszczędności.
Odpady biodegradowalne stanowią nawet ok. 70% wszystkich śmieci z gospodarstwa domowego. Te śmieci można z łatwością zamienić w „czarne złoto” dla Twojego ogrodu. Dodatkowy plus tej sytuacji jest taki, że możesz zaoszczędzić. Składając w swojej gminie lub mieście zaświadczenie o tym, że korzystasz z kompostownika możesz pomniejszyć swoje wydatki za wywóz odpadów bio.
Kompostowanie to sztuka dla każdego. Jak kompostować?
Chcąc mieć dobry kompost należy pamiętać o kilku dobrych praktykach.
- Należy pamiętać o proporcjach. Wrzucając do kompostownika odpowiednie odpady, podajemy naszemu kompostowi odpowiednie składniki odżywcze. Bazą są dwie frakcje składników. Składniki zielone – bogate w azot (np. obierki od owoców i warzyw, fusy po kawie i herbacie oraz papierowe filtry i torebki z herbatą, skorupki jaj, resztki roślinne, skoszona trawa i chwasty bez zawiązanych nasion) oraz składniki brązowe – bogate w węgiel (np. suche liście, rozdrobnione gałęzie, niezadrukowany papier, trociny i wióry, rolki z papieru toaletowego, słoma i siano, niezadrukowany karton.
- Zawartość pojemnika należy od czasu do czasu przemieszać, żeby utworzyć odpowiednią konsystencję mieszanki oraz dostarczyć większej ilości tlenu.
- Jeśli z kompostownika uwalnia się nieprzyjemny zapach, oznacza to, że proces przebiega nieprawidłowo
- Do kompostownika nie należy wrzucać: skórek od owoców egzotycznych np. cytrusów (chyba, że pochodzą z plantacji ekologicznych), chwastów, które mają zawiązane nasiona, spleśniałych owoców i warzyw, kości zwierząt, ości, mięsa, tłuszczu, liści dębu, buku olchy i orzecha włoskiego (zawierają garbniki hamujące rozwój innym organizmów
Kiedy nasz kompost jest gotowy?
Dojrzewanie kompostu może trwać od 6 miesięcy do 3 lat. W zależności od składników, z których go tworzymy. Gotowy kompost powinien mieć ciemny kolor i w miarę jednolitą strukturę (nie występują w nim fragmenty roślin. Dżdżownice nie pracują już w nawozie, a zapach jest przyjemny i ziemisty.